,

Control de qualitat en les explotacions ramaderes

min de lectura

Control de qualitat

En les explotacions ramaderes, la neteja i desinfecció professional són passos fonamentals per garantir la salubritat dels productes, millorar la sanitat animal (ja que, ajuda a disminuir la càrrega microbiana que afecta els animals i per tant, minimitza la utilització de fàrmacs durant tot el procés) i protegir la salut dels consumidors.

Tanmateix, el control de qualitat en les instal·lacions després d’haver realitzat la neteja i desinfecció és igualment essencial per assegurar la qualitat dels productes càrnics. Després de dur a terme una minuciosa neteja i desinfecció de les instal·lacions, és imprescindible implementar un control de qualitat rigorós per detectar possibles contaminants i assegurar que s’han satisfet les normes de salubritat.

El control de qualitat, inclou diversos mètodes i procediments que s’apliquen de manera regular com ara la presa de mostres i l’anàlisi microbiològica. Aquest procés, permet detectar la presència de microorganismes patògens o altres contaminants que podrien afectar la seguretat dels productes càrnics. Mitjançant l’anàlisi de mostres, es poden identificar possibles punts de millora i prendre les accions correctives necessàries.

Així, per exemple, tècniques avançades que utilitzem a MediNet Higiene Ambiental en el control de qualitat son:

La luminescència, que permet detectar la presència de residus orgànics i altres contaminants. Es realitza mitjançant l’ús d’un luminòmetre, un aparell que mesura la intensitat de la llum emesa com a resultat de les reaccions químiques entre contaminants i reactius específics, proporcionant uns valors que indiquen o no la presència de contaminants en les superfícies i els equips de les instal·lacions.

I els laminocultius, essent una tècnica altament efectiva per detectar contaminacions en el sistema com ara la contaminació per Salmonel·la. Bàsicament, implica prendre mostres de superfícies i equips i cultivar-les en mitjans de cultiu específics que afavoreixen el seu creixement. Aquest mètode proporciona resultats ràpids, la qual cosa ens permet detectar i corregir possibles deficiències en el procés de neteja i desinfecció de manera immediata.

A més de l’anàlisi microbiològica, el control visual és una altra part vital del control de qualitat. S’inspeccionen les instal·lacions per assegurar-se que estan en condicions adequades i són lliures de brutícia, residus o qualsevol element que pugui comprometre la seva salubritat. Aquesta inspecció es realitza amb l’ajuda de personal especialitzat que coneix els estàndards i les regulacions de seguretat alimentària.

Cal remarcar doncs, que el control de qualitat en les instal·lacions no és un procés aïllat, sinó que forma part d’un enfocament integral que garanteix la salubritat i la seguretat animal en tot el procés productiu amb la finalitat d’aconseguir productes càrnics de qualitat, des de la granja fins a la taula del consumidor.


Enllaços d’interès:

BENESTAR ANIMAL: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (Gencat)

SANITAT ANIMAL: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (Gencat)

BIOSEGURETAT: Ministeri d’agricultura, pesca i alimentació