La cotorra argentina està inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i en els països on és autòctona, es considerada plaga agrícola. Aquesta espècie, ha estat objecte de debat durant molt de temps i com sabeu, hi ha diverses opinions al respecte sobre si són espècie invasora o simplement, una espècie no desitjada. Anem a pams.
Des d’un enfocament tècnic, és innegable que la presència de les cotorres argentines planteja desafiaments en relació amb la conservació de la biodiversitat i la coexistència amb altres espècies. És important recordar que, les espècies exòtiques invasores són la segona causa més important d’extinció d’espècies i una de les cinc principals causes de pèrdua de biodiversitat, fet que ens convida a abordar aquesta qüestió amb seriositat i determinació.
Des d’un enfocament més pràctic, és fonamental considerar els seus efectes nocius ja que, aquestes aus exòtiques, poden generar impactes negatius en la fauna autòctona competint per recursos i hàbitats amb altres espècies locals. A més, els danys que provoquen a la vegetació i als cultius poden tenir repercussions en la biodiversitat i en l’activitat agrícola de la regió. Per altra banda, són susceptibles d’actuar com a vectors de transmissió de malalties, posant en risc la salut d’altres espècies animals i potencialment, la salut humana. Així mateix, els seus reclams i cants estridents poden provocar molèsties en l’entorn urbà, afectant la qualitat de vida de la població local.
Per tant, si bé és delicat etiquetar-les com a plaga, és indubtable que els efectes nocius que poden generar en la biodiversitat, l’agricultura, la salut pública i el benestar ciutadà demanen una actuació decidida i coordinada.
És per això que cal buscar mètodes de gestió que estiguin avalats científicament i que garanteixin resultats a mitjà i llarg termini. En aquest sentit, s’han desenvolupat diverses estratègies de control de poblacions d’espècies invasores que poden ser aplicades al cas de les cotorres argentines. Això inclou mètodes com la captura selectiva i esterilització, la introducció de depredadors naturals o la regulació de l’habitat urbà per limitar-ne la reproducció.
Tanmateix, és important recordar que aquests mètodes han de ser implementats amb cura i respecte vers la vida animal, evitant possibles impactes negatius en altres espècies (o en l’entorn urbà). A més, cal promoure la conscienciació ciutadana sobre la importància de la convivència respectuosa amb la fauna urbana, fomentant pràctiques que minimitzin els conflictes i afavoreixin espais de coexistència.
En definitiva, la gestió de la presència de les cotorres argentines no és una tasca senzilla. Afrontar els efectes nocius que provoca aquesta espècie en les nostres contrades és un dels reptes clau en la gestió dels ecosistemes i requereix d’un enfocament integral que tingui en compte tant els aspectes ecològics com els impactes socials i econòmics de la seva presència en la regió.
Enllaços d’interès:
Espècies invasores exòtiques: Medi ambient i sostenibilitat (Gencat)
SEO/BirdLife – Cotorras argentinas y de Kramer en España
SEO/BirdLife – I Censo Nacional de Cotorra Argentina