Les vespes són fascinants i terrorífiques alhora. En aquesta entrada, explorem les diferències entre les tres espècies més populars: la vespa germànica, la vespa vulgaris i la vespa asiàtica.
Vespa germànica
És originària d’Europa però s’ha establert en altres parts del món com ara Amèrica del Nord, Amèrica del Sud o Austràlia i Nova Zelanda. Amb el seu color groguenc i negre i les seves mandíbules pronunciades, aquesta espècie agressiva i territorial defensa el seu niu amb ferocitat. Si us trobeu amb aquestes vespes, millor mantenir distància i no molestar-les.


Vespa vulgaris
També coneguda com a “vespa comuna”, és similar a la vespa germànica en aparença, però amb algunes diferències subtils en la seva morfologia. Aquesta espècie construeix els seus nius en arbres o estructures humanes com coberts, golfes, etc.
Vespa asiàtica
És originària d’Àsia i ha colonitzat diverses regions, incloent Europa. Amb el seu color negre i una banda taronja a l’abdomen, aquesta espècie es depredadora i pot ser extremadament perjudicial per a les abelles autòctones.
Per altra banda, cal tenir en compte alguns termes tècnics com ara:
• Les vespes passen per una metamorfosi completa, que inclou etapes d’ou, larva, pupa i adult.
• El niu primari és el niu original fundat per una reina fecundada durant la primavera. És el punt de partida de la colònia i normalment, es troba en llocs amagats i protegits com ara soques d’arbre, cavitats subterrànies… Els nius secundaris (o satèl·lits) són nius construïts per les obreres per criar més vespes i aconseguir que la colònia esdevingui més gran.
• Quan les vespes es senten amenaçades prop del seu niu, poden començar a envolar-se en cercles al voltant d’aquest. Aquest comportament té diversos propòsits: la defensa del niu (i per tant, la protecció conjunta de la colònia), la confusió de l’amenaça (envolar-se en cercles pot confondre o desorientar els possibles depredadors o intrusos) i per últim, la comunicació química: durant l’acció d’envolar-se en cercles, les vespes alliberen feromones d’alarma que poden ser detectades per altres membres de la colònia fet que permet una comunicació química ràpida i eficient per a alertar a les altres vespes i coordinar l’acció conjunta enfront de l’amenaça.
Les vespes poden ser temibles, però són part de la meravellosa diversitat de la natura. Així que, recorda mantenir-te a una distància respectuosa i gaudeix de l’espectacle!